ACADEMICI

Leiderschapsontwikkeling en coaching voor academisch professionals

Bewust en succesvol leidinggeven op academisch niveau

Onderzoek doen, onderwijs geven, mensen aansturen, inhoudelijk publiceren. Als academisch professional wordt vaak veel van je gevraagd. Je bent een gedreven professional met grote ambities, dus ‘het hoort erbij’, ja toch? Nee dus. Op je tenen lopen werkt misschien voor even, maar op lange termijn heeft dit gegarandeerd negatieve gevolgen voor jouw persoonlijk leiderschap.

Ook als ambitieuze hoogleraar of universitair docent kun jij groeien in jouw leiderschap. Belangrijk is dat jij jouw sterke kanten kent, weet hoe je jouw kwaliteiten benut en vooral jezelf durft te zijn. Het gaat erom dat jij je plek pakt. En daar help ik je graag bij.

Al jaren begeleid ik leertrajecten voor academisch professionals. Ik ken de academische context goed, ik weet in welke krachtenveld je opereert en heb veel academici begeleidt in het vinden van hun persoonlijk leiderschapskompas, waarmee ze impact kunt maken zonder dat het ten koste van jezelf gaat. 

Deze kennis, ervaring en skills komen samen in mijn

Academic Leadership Coaching

Academic Leadership Programs

Academic Leadership coaching

1-op-1 coaching voor academische leiders

Wordt de academische professional én leider die je altijd hebt willen zijn

Waarschijnlijk word jij dagelijks in verschillende richtingen getrokken, maar ontbreekt het aan een duidelijke hiërarchische structuur. Of het nou gaat om onderzoek, lesgeven of leidinggeven, op veel vlakken wordt jouw kennis en expertise gevraagd. Je zet dan ook iedere dag verschillende petten op, schakelt met veel belanghebbenden en hebt te maken met allerlei mensen die iets van je willen. Niet gek dat dit veel van je vraagt.

Herken jij deze vraagstukken? 

 • Het realiseren van je ambities als UHD of hoogleraar, en tegelijk recht doen aan de andere dingen in je leven die je belangrijk vindt… dit gaat over balans: hoe stuur je erop dat er voor jou een gezond evenwicht ontstaat?
 • Je plek pakken: in een vergadering, in een afdeling, binnen de Universiteit, in het veld … Hoe lees en analyseer je het systeem en hoe neem jij daarin je plaats in. Welke plek word je ‘aangeboden’ en welke plek wilje?
 • Zichtbaarheid, impact maken en invloed nemen: (uit)bouwen van (gespreks)repertoire en stijlen … Op welke manier kan je dit doen die bij jou past?
 • Leiderschap bij wel én niet-weten. Welke stijlen vraagt de ene en welke de andere situatie? Hoe kan je in beide leiderschap vertonen (en wat versta je daar eigenlijk onder)?
 • Macht en het lezen van de ‘onderstroom’: Met een collega of baas. In een gesprek of in een team of groep … Hoe krijg je meer zicht op dat wat niet uitgesproken wordt maar wel meespeelt? Welke manieren zijn er om daar meer zicht op te krijgen?

1-op-1 Academic Leadership Coaching

Kies je voor het Academic Leadership Coaching, dan gaan we drie maanden lang intensief aan de slag. We staan stil bij: Wat zijn je talenten en hoe zet je die in? Hoe navigeer jij op je best binnen de organisatiestructuur? Hoe ga je slim om met macht en invloed? Je wordt je bewust van jouw sterke en zwakke punten, leert belemmerende gewoontes en overtuigingen te doorbreken en te excelleren in jouw leiderschapskills.

Na het coaching traject gevolgd te hebben, weet jij hoe je:

 

 • Je talent omzet in kracht en op veel plekken kunt inzetten;
 • Gaat staan voor jouw manier van leidinggeven;
 • Jouw plek pakt, zowel academisch als persoonlijk;
 • Impact hebt én het verschil maakt, binnen en buiten de organisatie;
 • Een balansvindt met werk en privé;
 • De academisch leider bent die je wilt zijn.

  Neem contact op

  Academic Leaderschip Program

  Naast persoonlijke coaching begeleid ik, samen met professionals van Kessels en Smit, ook leergangen Academisch Leiderschap voor Universitair Hoofddocenten, Hoogleraren en directeuren op de volgende thema’s:

  Persoonlijk leiderschap: We kijken naar je kwaliteiten en leiderschapsstijl en kijken hoe je nog meer impact kun maken, vooral in de interactie met anderen. Door persoonlijke situaties in het werk te onderzoeken en te reflecteren waarom deze op persoonlijk vlak een uitdaging vormen, leer je jezelf beter kennen.

  Strategisch Leiderschap: We kijken naar de Universitaire context, de strategie en jouw rol daarin. We verkennen thema’s als erkennen en waarderen, macht en invloed. Je leert hoe je de organisatie als een netwerk kunt zien en hoe je beweging kunt maken.

  Groeps -en teamdynamiek.  Je leert groepsdynamiek analyseren in een team of werkgroep. Hoe kun je ‘de kamer lezen’? We ‘ontwarren’ groeps- en team dynamiek zodat kunt beslissen welke interventies de effectiviteit van een team kunnen vergroten. Ik leer je kijken naar harde structuur, maar ook naar interactie en onderstroom. Je krijgt concrete handvatten om nog meer leiding te gaan geven aan de (multidisciplinaire) teams.

  Macht: Een ‘deep dive’ in het thema macht. We zullen kijken naar de positieve kant van macht, en ook naar de donkere kant die er soms mee gepaard gaat. En we onderzoeken zowel je eigen kracht als die van anderen. Het doel is om je een dieper inzicht te geven (en misschien je kijk een beetje te veranderen…) om je te helpen effectiever te zijn in machtsverhoudingen en situaties.

  Coaching en Accountability: Hoe stel je ontwikkelvragen en herken je talent?  Hoe kun je gesprekken hebben met collega’s met een verschillende stijl en/of achtergronden? Hoe doe je effectieve interventies? Welke verschillende stijlen van beïnvloeden zijn er en hoe zet je die in om sterke samenwerkingen op te bouwen waarbij mensen zich accountable voelen?

  Ben je op zoek naar een leergang of workshop voor jouw universiteit of voor een groep academisch professionals?

  Neem contact op